EthiopIë

Op vakantie met AWASH naar…. Ethiopië!

Op vakantie met AWASH naar…. Ethiopië!

Omdat op vakantie gaan naar het buitenland niet meer zo vanzelfsprekend is, neem ik jullie mee op virtuele vakantie naar, je kan het al raden, Ethiopië!!

Ik ging al drie keer naar Ethiopië: twee keer voor de adoptie van Yonatan en één rootsreis.

Yonatan, 22 maanden, in het weeshuis te Adis Abbeba.
Het derde bezoekje aan Yonatan in het weeshuis en hij gaf me spontaan een kus. :)
Aan het buurten in Awash.

Jammer genoeg stond Hawassa nog niet op de planning. Hier willen we dolgraag naartoe gaan tijdens onze vierde trip naar Ethiopië, die in december gepland staat. Hopelijk steekt Corona er geen stokje voor.

In Hawassa zouden we een bezoek brengen aan Let Us Change om een handje mee te helpen in de tehuizen. Ik wil dolgraag de kinderen ontmoeten waar ik zoveel over heb gehoord. En de verwezenlijkingen die Johan en zijn team mogelijk maakten in real life zien.

 

Deze twee knapperds verblijven in 1 van de huizen van Let Us Change.

Even over Ethiopië!

Wat een diversiteit: dorre woestijnen, prachtige bergen, watervallen, rivieren, warmwaterbronnen, meren, vulkanen heuvels, prachtige grote bomen, dromedarissen, apen, struisvogels, hyena’s, heel veel vogelsoorten, krokodillen, nijlpaarden, … we zijn het allemaal tegengekomen.

En ja zelfs in de kleine dorpjes die we voorbij reden hebben ze Coca Cola. Als ‘foreingi’ (buitenlander) val je hier nog al uit de boot.

Wat ik in het begin het moeilijkste vond, was de aandacht die je krijgt. ‘You, you, you’ is hier dagelijkse kost. Kinderen die je schoenen willen poetsen, je valies willen dragen of loterij ticketjes willen verkopen. Wat sterk opvalt is dat het steeds met een glimlach gebeurt! Wanneer je vriendelijk, met een glimlach ay(dalem) zegt, laten ze je ook snel weer met rust (nog steeds met een glimlach!). Het is natuurlijk niet gemakkelijk om hiermee om te gaan, maar wanneer je begint met geven, is er geen mogelijkheid om te stoppen .

Naast de armoede, zijn er ook vele mooie dingen aan Ethiopië, zoals de vele exotische dieren. Onder andere de gigantische mariboes, deze vogels zijn erg indrukwekkend. Ook de aapjes die tijdens het wandelen de pet van mijn man kwamen stelen, zijn een aparte ervaring! Maar waar ik nog het meeste verbaasd over ben, is het eten. De lekkere injera, de lokale koffieceremonies, de kraampjes met avocado en brood en ga zo maar door, geweldig! Afvallen zal hier zeker niet gebeuren.

 

injerra
Ethiopische koffieceremonie

Elke keer is terugkomen in België een hele aanpassing. Het duurt altijd een dikke week vooraleer ik terug begin te aarden in mijn eigen gemeente. ‘Home is were the heart is’ is een quote die mijn gevoel beschrijft.

Zijn jullie al ooit in Ethiopië geweest?